Saturday, September 12, 2009

camne nak...

Ha...
pg td ad r kls hbu
topic psl kesihatan n pemakanan
pe yg ak dpt??
ni dia...

Soalan1

Camne nak potong telur rebus gne benang???
a. Asal susah2 gne je r pisau then hias telur yg d-potong gne benang. lg cantek klu bng tu warne-warni
b. ikat benang pd telur rebus dgn ikatan reben.mesti cantekkan??
c. tegangkan benang psatu tekan benang sekuat hati pd telur rebus, n nescaya terbelahlah telur tu.
d.panggil jiran sebelah surh potongkan gne benang. then bg upah 20sen kat dia.
e. wat research camne nk potong gne benang, bile dah master bru r cube potong gne benang.

Em..jwpn dia "c" kot. Gini, ad sesetgh kedai diorng potong telur rebus gne benang. jd kuman akan slalu b'gayut2 pd benang tu...jd korng akan makan telur yg kotor! eeeeee

Soalan2
Camne nak basuh beras b4 msk jd nasi???
a. X yah bsuh...ssh2 ja, terus ja msk. kan jimat masa.
b. bilas dgn 7 jenis air cam air sungai, air mata air, air salji, air perigi, air hujan, air tanah,dan air laut. pastu bru msk. (mesti bombastik rs nasik tu nanti!)
c. g mintak tolong jiran mskkan nasi, ti sruh dia hantarkn bile dah siap. lg senang.
d. minta tolong petani yg mengusahakan swh padi. rsenye diorng lbh expert bab2 ni.
e. bilas beras 2/3 kali, jgn buang air beras yg kaler kelabu + putih tu. ukur jumlh air dlm periuk gne jari then mask r.

Jwpn dia "d". Gini, time bsuh beras, jgn bilas smpi air dia jd jernih coz air air beras yg wrne kelabu tu la byk khasiatnya iaitu calcium ia bgus tuk pembentukkan tulng dll. jd bilas 2/3 kali ja.. air bilsan 1 n 2 u korng blhlah sirm pd pokok. ti subur pokok tu gak cm korng.

Soalan3

Camne nak sedapkan mee goreng yg time pg korng msk, x hbis, then simpan smpi ptg bru nk hbskn???
a. hiaskan mee tu dgn tauhu, daun sup, tomato,dan + telur goreng. Then pnskan 4 hingga 5/6 kali sampai kering,Ha...kan sedap gitu..
b. x yah sedapkn atau pnskan. mkn ja dgn hati yg rela, xpun buangkan ja. (tp mestib'janji x kan msk ikut ske hati ja smpi berlebih2. "alamak t'lebih sudah!")
c. upah tukang masak dr gerai mak cik limah atau mak cik bedah tok dtg rmh korg then srh dia pnskan smpi 10 kali. nescaya sedaplah mee goreng yg pg td korng x hbs mkn.
d. simpan mlm nanti la, x pun simpan 'til esok hari. bru korng pnskan then bru mkn. mesti sedap.
e. pnskan, then bg jiran sebelah makan. kononnya mee tu bru masak. (naya jiran tu, ish2)

"b" jwpnnya. Np?? klu korng pnskan ape2 je la mkanan berkali-kali(bkn mee goreng ja),kuman bukan akan mati, tp korng yg "mati (saket)" coz korg akan membiakkn geng2 kuman dlm makanan tu. then korng akan sakit perut coz korng racun dri sendiri. So, hati2 ble g mkn kat gerai2 di luar sana n jgn dok pnskn berjuta-juta kali ek??? mkn ja smpi habis x yah simpan2 time ptg.

Soalan4
Camne x nak rambut gugur???
a. x tau
b. mls jawab
c. gne la syampu sunslik ka, dll. ti mesti lebat rmbut.
d. gne byk jenis minyak rambut. At least 4 jenis minyak rambut.
e. karatkan (kaler) rambut. ti lebatla rambut korg. lg cantek kaler warne hijau. coz ak ske warne hijau.

jawapan dia "a". ak pun x tau he3 sowi =p. tp ak nk citer ap yg menyebabkan rambut kita gugur. bkn sebab syampu hari2 tp mungkin makanan yg kite mkn hari2 tu ad byk ajinamoto!!! ha... so klu mkn/msk kat rmh x yah r letak ajinamoto ek?? garam n gula sudah..

Soalan5
Camne nak mkn makanan seimbang???
a. makan ja ikut ske hati korg...kan seimbag??
b. ada nasi, lauk, sayur n air sudah...
c. tgk pyramid makanan n pahamkan. then abaikan je. (byk cantek korng??)
d. ask pd pakar, bp jumlah mkanan n jns mknan yg perlu korg amik
e. amik ja sume jns tp dlm kuantiti yg sederhana.

"d" n "e". sepatutnya kta perlu tny pd yg pakar tp klu pakar tu x nak lyn korg or korg busy sgt x de ms lbh baek amik suma jenis makanan dlm kuantiti yg sedikit N jgn lupe bersenam gak tau!. coz klu terlebih makan blh dpt penyakit n klu terkurang pun blh dpt penyakit gak.

Ni piramid mkn yg terbaru. Ambik semua dlm kuantiti yg sederhana.
"bersederhanaan itu baik"

2 comments:

  1. Pembeteulan.. Perlu ad fact yg tepat. Cth utk soalan no 5. Actually, ajinamoto (monosodium glutame) yang di tambah dlm mknn adalah just flovor enhancers.. yg menaikkan rasa makanan. Itu je yang ada. Byk artikel yg aku baca menunjukkan yg monosodium glutamate adalah tidak merbahaya. CTh: sila baca artikel dlm site nie. http://www.ific.org/publications/brochures/msgbroch.cfm

    Actually, monosodium glutamate adalah penemuan yg sgt bernilai dalam kajian saians tentang makanan..

    ReplyDelete
  2. are u sure???
    em ti ak tergkan dlm citer yg akan dtg ek???
    byk yg ak nk kne taip utk explain psl bnda ni ja hu3...
    but it's a gud question 2 share =]

    ReplyDelete